Lakatamia Municipality

ακολουθήστε μας:

Λακατάμια

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Δημοτικό Αμφιθέατρο

Το Δημοτικό Αμφιθέατρο είναι το πρώτο μεγάλο έργο που αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε αφότου η Λακατάμια έγινε Δήμος.

Εγκαινιάστηκε το 1994 και είναι χωρητικότητας 2000 θεατών. Από της ανέγερσης του λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως ο πολιτιστικός πνεύμονας της Λακατάμιας κατά τις θερινές περιόδους.

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές παραστάσεις, ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, φέρνουν στο αμφιθέατρο χιλιάδες δημότες και όχι μόνον προσφέροντας τους, πέραν από την πνευματική τροφή και τη χαρά της συνεύρεσης.

Δημοτική Αίθουσα Εκθέσεων

Κάτω από τις κερκίδες του Αμφιθεάτρου, με μια θαυμάσια αξιοποίηση του χώρου, κτίστηκε και λειτουργεί από το 1996 η Δημοτική Αίθουσα Εκθέσεων.

Εξοπλισμένη με σύγχρονα μέσα για τις ανάγκες ενός εκθεσιακού χώρου, φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και άλλων μορφών εικαστικής έκφρασης. Στην αίθουσα αυτή οργανώνονται επίσης φωτογραφικές εκθέσεις και διαγωνισμοί του φωτογραφικού Ομίλου του Δήμου.

Δημοτικό Στάδιο & Δημοτικό Κολυμβητήριο

Η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου που να προσφέρει στους δημότες της πόλης ευκαιρίες άθλησης ήταν η δεύτερη προτεραιότητα του Δήμου. Το έργο, μεγαλόπνοο στη σύλληψη και το σχεδιασμό του, περιλαμβάνει στάδιο για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, στίβο και εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή αγώνων στίβου και κλασσικού αθλητισμού, κολυμβητήριο με 2 πισίνες για το κοινό και χωριστή πισίνα Ολυμπιακών προδιαγραφών για τη διεξαγωγή αγώνων κολύμβησης, καφετερία και κλειστή αίθουσα δεξιώσεων στο χώρο της πισίνας, και τέλος, κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών.

Τέλη του 2000 ολοκληρώθηκε το Στάδιο και ο στίβος. Τον Ιούνιο του 2001 λειτούργησε και το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Σταδιακά, και ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους του Δήμου, θα υλοποιηθεί ολόκληρο το σχέδιο.

Από το 2021 η διαχείριση του Δημοτικού Κολυμβητήριου γίνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Λακατάμιας.

Κέντρο Υγείας Λακατάμιας

Καρπός μακρόχρονων προσπαθειών των δημοτικών αρχών ήταν η ανέγερση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας το οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Νέα δυναμική στην προσφορά πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας έδωσε η ανέγερση και λειτουργία από το 2015 ορόφου στο Κέντρο Υγείας.

Τηλέφωνο 22372831

Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας

Ανεγέρθηκε Πολυδύναμο Κέντρο παρά το Κέντρο Υγείας στον Πεδιαίο ποταμό το οποίο λειτουργεί ως Κέντρο Ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και ως Κέντρο προστασίας και απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας που φιλοξενεί παιδιά από τα 8 Σχολεία της Λακατάμιας.

Τηλέφωνο: 22443747

Πεζογέφυρες

Έχουν γίνει μεγάλα πολεοδομικά οδικά έργα με στόχο την επίλυση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος καθώς και νέοι δρόμοι, διαβάσεις πεζών και πεζοδρόμια. Έχουν επίσης κατασκευαστεί δύο πεζογέφυρες πάνω στον Πεδιαίο ποταμό για διευκόλυνση της διακίνησης προς και από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου και το Λύκειο Αγίου Γεωργίου.

Κάλυψη Αργακιού Μάντισσας-Σκλινιτζιερής

Άλλο έργο που κατασκευάστηκε αφότου η Λακατάμια έγινε Δήμος είναι η κάλυψη του Αργακιού Μάντισσας-Σκλινιτζιερής και η μετατροπή του σε κλειστό ορθογωνικό οχετό, επιλύοντας έτσι το συχνό πρόβλημα των πλημμυρών.

Πεζόδρομος / Ποδηλατόδρομος

Ο Δήμος καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για τη συντήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων Πάρκων και Χώρων Πρασίνου. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των πάρκων κατέχουν το Γραμμικό Πάρκο του Πεδιαίου ποταμού με τον μήκους 2 χιλιομέτρων Πεζόδρομο / Ποδηλατόδρομο, και το Πάρκο Αγίου Γεωργίου.

Ειδικά Διαμορφωμένος Δρόμος για Πεζοπόρους με Σκύλους

Από την 1η Μαρτίου 2008 έχει λειτουργήσει στο Δήμο Λακατάμιας δρόμος για πεζοπόρους με σκύλους (1η φάση). Ο νέος δρόμος σχηματίστηκε παράλληλα με τον υφιστάμενο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στην πλευρά της κοίτης Πεδιαίου. Έχει μήκος 3.500 μέτρα και πλάτος 2-2 ½ μέτρα και υποδεικνύεται με πινακίδες.

Καλείται το κοινό όπως χρησιμοποιεί τον εν λόγω νέο δρόμο για περπάτημα με σκύλους και να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον ήδη υφιστάμενο πεζόδρομο.

Προσβάσεις από τη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού προς την υπόγεια διάβαση (πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου) παρά τη γέφυρα Πεδιαίου.

Έχουν κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια παρά τη γέφυρα Πεδιαίου στη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού, με τη λειτουργία των οποίων το κοινό μπορεί να διασταυρώνει με ασφάλεια τη Λεωφόρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Γήπεδα Καλαθόσφαιρας

Στην Λακατάμια υπάρχουν 7 γήπεδα καλαθόσφαιρας:

  1. Δυτικά της πεζογέφυρας στην οδό Ακαδημίας παρά την οδό Πύρρου
  2. Στην οδό Τρικώμου
  3. Στην οδό Αθανασίας
  4. Στην οδό Γλυφού
  5. Στην οδό Έβρου
  6. Στην οδό Κεφαλληνίας
  7. Στην οδό Βασίλη Μιχαηλίδη

Πάρκο Τροχοπεδιλισμού (Skate Park)

Το Πάρκο Τροχοπεδιλισμού έχει ολοκληρωθεί το Μάιο του 2017. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Κλεάνθη Γεωργιάδη. Το Πάρκο βρίσκετε επί της οδού Ακαδημίας πλησίον του περιπτέρου Café Strata

Πάρκο Σκύλων

Το Πάρκο Σκύλων έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιου του 2022. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 13 Απριλίου 2022 από τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου.

Το πάρκο βρίσκεται παρά το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, (δίπλα από το γήπεδο του Θ.Ο.Ι.) και είναι προσβάσιμο τόσο από τον πεζόδρομο όσο και από την οδό Ακαδημίας. Πρόκειται για έναν επιμελημένο χώρο, στον οποίο οι ιδιοκτήτες σκύλων θα μπορούν να πηγαίνουν μαζί με τα ζώα τους και να τα αφήνουν να παίξουν ελεύθερα, μέσα σε ένα περιφραγμένο χώρο 2,500 τετραγωνικών μέτρων, που τους παρέχει ασφάλεια.


ΠΑΡΚΟ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Tα εγκαίνια του  Πάρκου «Μιχαλάκη Σοφοκλεόυς» τελέστηκαν στις 20 Μαΐου  2022, από τον  Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή και τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα.

Το  πάρκο βρίσκεται στην οδό Πεδιαίου στην Λακατάμια (περίπου 500 μέτρα από την έξοδο της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού,  παρά την εκκλησία του Αγίου Μάμα).  Ο χώρος, δημιουργήθηκε το 1995 μετά την απομάκρυνση του εργοστασίου μπαταριών «DEXEL». Για την απομάκρυνση του εργοστασίου, το οποίο επιβάρυνε σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία των περίοικων (αφού μεταξύ άλλων διαχειριζόταν και μόλυβδο) εργάστηκε σκληρά, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και τον Δήμο, η Επιτροπή Αγώνα, πρόεδρος της οποίας ήταν ο αείμνηστος Μιχαλάκης Σοφοκλέους.

Η ανακατασκευή του πάρκου έγινε εξ ολοκλήρου μέσω του ειδικού ταμείου εξαγοράς χώρων πρασίνου και του προϋπολογισμού του Δήμου Λακατάμιας.  Στο χώρο υπάρχει καφετέρια και παιδότοπος Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συμπερίληψη παιχνιδιού για ΑΜΕΑ. Μελλοντικά προγραμματίζεται να τοποθετηθούν και άλλα παιχνίδια στον παιδότοπο, ενώ υπάρχουν οι χώροι για τη δημιουργία γηπέδου  και  κλειστής αίθουσας εκδηλώσεων.


ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Το Φεβρουαρίου 2020,  παραδόθηκε το έγο ανάπλασης του κυκλικού κόμβου Μελίνας Μερκούρη,  ένα έργο στολίδι για τον Δήμο μας.  Το έργο έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Climate Proofing Urban Municipalities  –  Έργο Life UrbanProof.  

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και εντυπωσιακό έργο, που στολίζει ένα από τα κεντρικότερα  σημεία της Λακατάμιας.  Με τον καινοτόμο σχεδιασμό του  προωθούνται προτάσεις φιλικές προς το  περιβάλλον, αλλά και λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των Δήμων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής του σήμερα και του αύριο.

Ως εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι πλημμύρες, η τσιμεντοποίηση και γενικότερα η σφράγιση εδαφών, έχουν χρησιμοποιηθεί διαπερατά (πορώδη) υλικά, με τρόπο που να δένουν αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο. Το συγκεκριμένο πορώδες δάπεδο (διαπερατό    σκυρόδεμα) είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά σε διάφορους χρωματισμούς και    λειτουργεί σαν «πνεύμονας» που συλλέγει το νερό της βροχής σε ειδική δεξαμενή αποθήκευσης και το χρησιμοποιεί για σκοπούς άρδευσης του κυκλικού κόμβου. Περαιτέρω, το διαπερατό σκυρόδεμα,  η οξειδωμένη λαμαρίνα, και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κόμβου, αποτρέπουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και αντανάκλασή της στο περιβάλλον. Στο χώρο έχει επίσης εγκατασταθεί  μετεωρολογικός σταθμός, που δίδει την εικόνα των εκάστοτε κλιματικών συνθηκών. Η συνεχής καταγραφή τους, θα συμβάλει στην  παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, αντλώντας στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής (αλακάτι, μαγγανοπήγαδο, ρυάκια, αυλακιές, νερό).  Στο χώρο έχουν φυτευτεί δέντρα, που αρμόζουν στον περιβάλλοντα χώρο και το τοπικό κλίμα και εμπλουτίζουν την χλωρίδα του κόμβου. Στόχος είναι να χρησιμοποιούνται και εποχιακά φυτά, τα οποία θα εναλλάσσονται.


ΠΙΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Στις 24 Ιουνίου 2023, παραδόθηκαν στο κοινό,  η πίστα ποδηλάτων και ο χώρος κοινωνικής άσκησης, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την πίστα. 

Οι 2 αυτοί χώροι έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά από έργα κοινωνικού αθλητισμού, αφού λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκονται το πάρκο τροχοπεδιλισμού και το  γήπεδο μπάσκετ. Με τα έργα αυτά, η ανατολική όχθη του ποταμού Πεδιαίου στην Λακατάμια μετατρέπεται σταδιακά, σ’ ένα χώρο εκγύμνασης, άθλησης και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η Πίστα ποδηλάτων είναι μήκους 60 μέτρων και έχει κατασκευαστεί με δαπάνη του Δήμου Λακατάμιας  και μερική συμβολή της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου, για την προώθηση της υγιούς απασχόλησης στου νέους. 

Στα υπαίθρια τραπέζια που βρίσκονται στο χώρο, έχουν τοποθετηθεί επιτραπέζια παιχνίδια.

Οι 2 χώροι βρίσκονται στην οδό Γεωργίου Γρίβα Διγενή, παράλληλα με τον πεζόδρομο / ποδηλατόδρομο Πεδιαίου (παρά τον κυκλικό κόμβο Ιωάννη Καποδίστρια (εικαστικό ιπτάμενων ποδηλάτων)).