Lakatamia Municipality

ακολουθήστε μας:

Χρήσιμες Συμβουλές για την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών στο σπίτι μας

Καταπολέμηση των κατσαρίδων

Κρατήστε τις κατσαρίδες έξω από το σπίτι

Γεμίστε τις ρωγμές και σφραγίστε τις τρύπες γύρω από τους σωλήνες και φράξτε όλα τα σημεία από όπου μπορούν οι κατσαρίδες να εισέλθουν στο σπίτι. Κρατείστε μια ζώνη μισού μέτρου περιμετρικά του κτιρίου χωρίς βλάστηση και καθαρή από σωρούς ξύλων και αντικειμένων τα οποία αποτελούν κρυψώνες για κατσαρίδες. Συνιστάται η στρώση αυτής της ζώνης με χαλίκι.

Μειώστε τις πηγές τροφής και νερού

Οι κατσαρίδες χρειάζονται τροφή και νερό για να ζήσουν. Επομένως πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα υπολείμματα τροφών από την επάνω επιφάνεια του πάγκου, τα τραπέζια και άλλες περιοχές του σπιτιού. Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία και βγάζετε τα σκουπίδια έξω καθημερινά. Ελέγχετε όλες τις πηγές νερού, όπως υδραυλικά που στάζουν και εξαλείψτε την υγρασία όπου παρουσιάζεται. Σκουπίστε το νερό από τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων και από το μπάνιο μετά την χρήση του.

Κρατάτε το σπίτι σας καθαρό και συγυρισμένο

Οι κατσαρίδες συρρέουν σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί ήδη με περιττώματα κατσαρίδων. Χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό ή απολυμαντικό και καθαρίζετε το σπίτι σας προσεκτικά και συχνά. Επίσης ξεφορτωθείτε περιττά ή ανεπιθύμητα αντικείμενα όπως πεταμένα χαρτιά, παλαιές εφημερίδες, πλαστικές τσάντες από ψώνια και φακέλους, τα οποία είναι κρυψώνες για κατσαρίδες.

Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα με προσοχή

Η χρήση εντομοκτόνων πρέπει να γίνεται πάντα σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες πρακτικές για να είναι αποτελεσματική. Σε μέρη όπου κυκλοφορούν παιδιά και κατοικίδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγίδες με κολλώδη επιφάνεια, προϊόντα gel με τοπική εφαρμογή, ή να ψεκάσετε με εντομοκτόνο υγειονομικής σημασίας. Συνιστάται επίσης κάθε τρεις μήνες να γίνεται καταπολέμηση κατσαρίδων στο αποχετευτικό σύστημα με δραστικό φάρμακο, το οποίο είτε ρίχνεται από τους νεροχύτες και εισχωρεί σε ολόκληρο το αποχετευτικό σύστημα, είτε ψεκάζεται στα φρεάτια από τα κυρίζια. Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από εταιρείες φυτοφαρμάκων από όπου θα προμηθευτείτε τα εντομοκτόνα. Αποφεύγετε την αλόγιστη χρήση χημικών, καθώς είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και χρησιμοποιείτε τα πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Κοινές πρακτικές όπως η ρήξη πετρελαίου στα παραδεξάμενα δεν είναι αποτελεσματικές. Πρέπει όμως να διατηρείτε τα φρεάτια σας ερμητικά κλειστά τοποθετώντας γράσο στον περίγυρο του καπακιού και να τοποθετείτε πυκνό συρμάτινο πλέγμα στο στόμιο του σωλήνα εξαερισμού του αποχετευτικού για να αποτρέπεται η είσοδος και η έξοδος εντόμων.

 

Καταπολέμηση ποντικιών

Κρατήστε τα ποντίκια έξω από το σπίτι και μειώστε τις πηγές τροφής στην αυλή

Στο κτίριο δεν πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα, τρύπες ή κοιλότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρωκτικά ως είσοδο, δίοδο ή φωλιά. Οι αποχετεύσεις πρέπει να συντηρούνται κανονικά και τα στόμιά τους και τα ανοίγματα των φρεατίων να είναι προφυλαγμένα με σχάρες. Κρατείστε μια ζώνη μισού μέτρου περιμετρικά του κτιρίου χωρίς βλάστηση και καθαρή από σωρούς ξύλων και αντικειμένων τα οποία αποτελούν κρυψώνες για ποντίκια. Συνιστάται η στρώση αυτής της ζώνης με χαλίκι. Διατηρείτε τα σκουπίδια σε κάδους ή σκυβαλαποθήκες που κλείνουν καλά και απομακρύνετε υπολείμματα τροφής κατοικίδιων.

Τοποθετείστε δολωματικούς σταθμούς περιμετρικά της αυλής

Αν επιθυμείτε να τοποθετήσετε ποντικοφάρμακο στην αυλή σας τότε οι δολωματικοί σταθμοί είναι ο ασφαλέστερος τρόπος γιατί το φάρμακο είναι απρόσιτο για παιδιά και κατοικίδια. Τοποθετήστε τους σταθμούς περιμετρικά της αυλής σε απόσταση 4-5 μέτρων μεταξύ τους και τοποθετήστε σε αυτούς ταμπλέτες ποντικοφάρμακου. Ελέγχετε συχνά και αντικαθιστάτε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του. Το δόλωμα έχει επιτυχία μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες ελκυστικότερες πηγές τροφής.

Κρατάτε το σπίτι σας καθαρό και συγυρισμένο

Ξεφορτωθείτε περιττά ή ανεπιθύμητα αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν κρυψώνες ποντικιών. Τοποθετείτε τα αντικείμενα στην αποθήκη σας σε ύψος 20-30 εκατοστά από το πάτωμα για να μπορείτε εύκολα να επιβλέπετε τον χώρο. Καθαρίζετε σχολαστικά και συχνά κάτω από πάγκους, πίσω από το ψυγείο και το πλυντήριο και γενικά όλους τους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν κρυψώνες ποντικιών.

Τοποθετείστε παγίδες σε κατάλληλες θέσεις μέσα στο σπίτι

Δεν τοποθετούμε ποτέ ποντικοφάρμακο μέσα στο σπίτι γιατί θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειας μας. Εάν αντιλήφθητε ποντίκι μέσα στο σπίτι τότε πρέπει να τοποθετήσετε παγίδες (τσάκρες ή κολλητικές ταινίες) στους διαδρόμους κίνησης των ποντικιών που είναι συνήθως η γωνιά του τοίχου με το πάτωμα, κάτω από τους πάγκους της κουζίνας και σε άλλα απόμερα μέρη. Τοποθετήστε παγίδες κάθε 1-3 μέτρα με το δόλωμα στραμμένο προς τον τοίχο και ελέγχετε τες συχνά για απομάκρυνση νεκρών ποντικιών. Μην αλλάζετε την θέση της παγίδας συχνότερα από κάθε 5 μέρες.

Ζητήστε την βοήθεια ειδικού αν το πρόβλημα είναι μεγάλο

Σε περιπτώσεις όπου η προσβολή είναι μεγάλη τότε πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού συνεργείου εξολόθρευσης, το οποίο θα διερευνήσει το πρόβλημα εις βάθος και θα σας προτείνει λύσεις.

Σημείωση: Το Δημαρχείο δεν επεμβαίνει σε ιδιωτικές περιουσίες για την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών. Τα δημοτικά προγράμματα καταπολέμησης τους αφορούν μόνο δημόσιους χώρους. Για τις ιδιωτικές περιουσίες την ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης.